Mówiąc o grillu zwykle myślimy o palenisku wypełnionym rozżarzonym węglem drzewnym oraz ruszcie, na którym możemy przygotować tradycyjne pieczone kiełbaski, drób czy ryby.

Jaki grill wybrać? Grill gazowy czy węgowy?

Wielu amatorów dań z grilla poszukuje jednak urządzeń, które pozwolą przygotować potrawy pozbawione zapachu palonego brykietu i posmaku przypalonych potraw. Jaki zatem grill wybrać?

Grille gazowe, jak sama nazwa wskazuje, zasilane są przez gaz. Podczas jego spalania wydziela się jedynie dwutlenek węgla oraz woda. Nie występuje, jak to ma miejsce w przypadku tradycyjnych grilli węglowych, reakcja tłuszczu z rozpalonym brykietem. Grill gazowy jest bowiem tak skonstruowany, że tłuszcz wytapiający się z potraw gromadzi się w specjalnej tacce, którą po zakończonym grillowaniu można łatwo opróżnić i oczyścić.

Co więcej, do rozpalenia grilla gazowego nie używamy chemicznych podpałek, które w procesie spalania uwalniają substancje mogące przedostawać się do jedzenia, jeśli zniecierpliwieni grillowanie rozpoczniemy zbyt szybko. Dzięki temu mięso, ryby czy warzywa przygotowane na grillu gazowym są soczyste i aromatyczne, a przez to smaczne i zdrowe.

Każdy, kto choć raz rozpalał grilla, musiał zmierzyć się z brykietem i podpałką, które pozwalają na odpowiednie przygotowanie rusztu do grillowania. W przypadku grilla gazowego zadanie to jest o wiele prostsze. Urządzenie wystarczy podłączyć do butli gazowej lub turystycznej, czy też kartridża, a następnie przekręcić kurek.

Większość modeli ma wbudowany samozapłon więc nie ma niebezpieczeństwa poparzenia podczas rozpalania palnika. Co więcej, w pokrywie grilla gazowego znajduje się termometr, który pozwoli dostosować i kontrolować temperaturę odpowiadającą rodzajowi i ilości grillowanych potraw. Warto również nadmienić, że w trakcie grillowania nie jesteśmy narażeni na możliwość bezpośredniego kontaktu z ogniem, co więcej wyeliminowany został moment dokładania brykietu do paleniska, w trakcie którego może dojść do poparzenia lub też zanieczyszczenia grillowanych mięs i warzyw.

Grillowanie na grillu gazowym jest znacznie bardziej ekonomiczne niż na jego węglowym odpowiedniku. Zakup brykietu oraz podpałki to koszt kilkunastu złotych. W przypadku grilla gazowego cena jednego grillowania jest 10 razy mniejsza! W ten sposób w możemy zaoszczędzić nawet kilkaset złotych.

Tradycyjne grille węglowe mają zazwyczaj mniejsze ruszty niż grille gazowe. Te drugie są najczęściej wyposażone w dodatkowe palniki, zestaw rożna oraz tzw. górny ruszt, na którym możemy trzymać przygotowane potrawy tak, aby nie ostygły. Wszystkie te elementy pozwalają na przygotowanie jednocześnie kilku potraw lub też pieczenie nie tylko kiełbasek czy mięsa, ale także ryb, owoców morza oraz warzyw.

Dodatkowym atutem grilli gazowych jest pokrywa pozwalająca na utrzymanie stałej temperatury panującej wewnątrz grilla. Warto także nadmienić, że projektanci szafkowych grilli gazowych dużą wagę przywiązują do funkcjonalnych akcesoriów takich jak szuflady, szafki na butlę  czy wieszaki na akcesoria. Pozwalają one na przechowywanie niezbędnych podczas grillowania sztućców.

Utarło się przekonanie, że grillować można jedynie w sezonie wiosenno letnim, kiedy to sprzyjająca aura i wysokie temperatury pozwalają na spotkania w plenerze. Zupełnie niesłusznie. Grill gazowy jest bowiem urządzeniem całorocznym. Może być trzymany na tarasie, a także w ogrodowej altanie i używany podczas chłodniejszych czy też deszczowych dni. Brak dymu powoduje, że jest to także rozwiązanie idealne na balkon. Co więcej, z mniejszych modeli możemy korzystać także w domowej kuchni.

źródło: Landmann

 

AKTUALNOŚCI budowlano-remontowe

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem